Politika nameščanja piškotkov

Na vaš računalnik bi želeli namestiti piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje na tej sletni strani. S temi piškotki ne bomo posegali v vaše osebne podatke ali jih shranjevali, tako je vaša zasebnost zagotovljena.
Več podatkov o nameščanju piškotkov, pojdite na Pravilnik o varovanju osebnih podatkovMoja izbira glede sprejemanja piškotkov s te spletne strani:

Sadeži, zelišča in zelenjava v kombinaciji z okrasnimi rastlinami


Najnovejša vrtna smernica je zelenjavni vrt, v katerem sadite okrasne rastline in užitne rastline drugo čez drugo. Sledijo dobri nasveti za čudovit dišeč, koristen vrt, ki privablja poglede.

Vse skupaj
Najnovejša vrtna smernica se vrača k izvoru. Nekoč je bilo popolnoma vsakdanje, da so okrasne rastline, zelenjava in zelišča rastli skupaj na enem vrtu. Vse pomešano, saj so vedeli, da rastline vplivajo druga na drugo in se obojestransko ščitijo. To je bil tudi prvotni namen Cottage vrta. Kasneje je bilo moderno ločevati različne skupine rastlin. Tako je nastal poseben zelenjavni, zeliščni, cvetlični in drevesni vrt. Sedaj smo spet na začetku: vrt je znova mešanica okrasnih in "koristnih" rastlin. Takšen vrt imenujemo dišeči, koristni vrt, ki privablja poglede.

Barva, vonj in okus
Okrasni vrt imamo samo za barvo, obliko in vonj. Će vmes nasadite zelenjavo, sadno grmovje in zelišča, boste dodali nov element: okus! Poleg tega imajo nekatera zelišča tudi zdravilni učinek. Bolj sveže ne bi moglo biti: oberite samo zelenjavo, zelišča in sadje, ki jih potrebujete, in še istega dne vse to ponudite na mizi.

Tudi v lončkih in posodah
Vzgajanje zelenjave res ni težko. Skoraj vse rastline dobro uspevajo v globoko zrahljani, dobro vodoprepustni, plodni zemlji; in to ne samo na vrtu. V močnih loncih in posodah na terasi, balkonu ali ravni strehi bo prav tako uspelo.

Kuhinjski vrt Terence Conran
Znani angleški strokovnjak za zelenjavni vrt, Terence Conran, je leta 1999 presenetil ljubitelje vrta s čisto posebnim in originalnim načrtom vrta na Chelsea Flower Show v Londonu. Mnogi obiskovalci so v gurmanskem vrtu začudeni tekali naokoli. Na majhnem strežnem vrtu so bile v posodah in vedrih nasajene užitne rastline, da so tako obiskovalcem ponazorili, kako preprosto je vzgajati zelenjavo tudi na majhnem vrtu, na balkonu ali na ravni strehi.

Lepa in "slastna" zelenjava

 • Kolerabica (bela in rdeča)
 • Barvne solate, kot npr. rdeča 'Lollo Rossa', 'rdečezelena solata', 'ameriška rdečerobnica' in ledena solata.
 • Repa. Obstajajo čudovite sorte z živordečimi repami kot 'Loki'.
 • Brokoli 'Southern Comet Hybride', lepa, temnozelena zel z aromatičnim, finim okusom.

Slastno in lepo sadje

 • Pritlikava sadna drevesa, kot so npr. hruška, jablana, češnja, marelica in breskev, se odlično podajo na vrt, na prosto ali tudi v posode.
 • Okusne vzpenjavke kot grozdje, japonsko grozdje in kivi.
 • Rdeče, bele, črne jagode ali robide. Te jagodne grme lahko posadite v normalno vrtno zemljo, na sonce ali v polsenco. Lepa je tudi živa meja z grmi, ki nosijo jagode.
 • Sijoče jagode kot obroba vaše grede so celo v loncih na balkonu poletna in dišeča "poslastica".

Enoletna zelišča z lepim, okrasnim listom
Enoletna zelišča lahko posadite povsod na sončnih mestih med druge rastline. Nekaj lepih sort:

 • Koper. Ima lep, fin okrasen list, ki pride med sončnimi cvetlicami z velikimi cvetovi lepo do veljave.
 • Boraga, imenovana tudi dilj, ima čudovite, modre, užitne cvetove. Mlad list morda spominja na kumarico.
 • Peteršilj, predvsem skodrane sorte, je pridobitev za gredo.
 • Vzhodnoindijska češnja. Vsi deli te rastline so užitni. Zelena semena so podobna kapram, okus cvetov je začinjen, pri listih pa pomislimo na redkvice.

Priporočeni izdelki

PRIPOROČAMO
Beli šampinjoni

14,95 €

Profitirajte
Bakkerjevo univerzalno gnojilo

5,49 €